Вівторок, 23.04.2024, 16:51

Березанська селищна рада

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Рішення сесії » 2018

Рішення чергової 8 сесії 7 скликання № 10 від 26.06.2018 року
27.06.2018, 10:35

 

УКРАЇНА

БЕРЕЗАНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

БЕРЕЗАНСЬКОГО РАЙОНУ

МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Чергова VIII сесія 7 скликання

 

РІШЕННЯ

 

26.06.2018                                                                                                                                                                                                                 № 10

 

 

Про затвердження Програми надання

безоплатної правової допомоги населенню

Березанської об'єднаної територіальної громади

на 2018-2020 роки

 

Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні», статті 3 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», клопотання директора Миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з метою розширення можливостей отримання безоплатної правової допомоги, забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах соціально - незахищених категорій громадян, Березанська селищна рада .

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Програму надання безоплатної правової допомоги населенню Березанської об'єднаної територіальної громади на 2018-2020 роки, що додається.

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань депутатської діяльності, етики, законності, захисту прав людини, антикорупційної діяльності, громадської згуртованості, регуляторної діяльності,

 

 

 

 

 

Секретар селищної ради                                                                Н.С. Кліщенко

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                  Додаток

до рішення Березанської селищної ради

                                                                                                                                                        26.06.2018 року № 10

 

Програма
надання безоплатної правової допомоги населенню

Березанської об’єднаної територіальної громади

на 2018-2020 роки

 

І. Обґрунтування необхідності розроблення і виконання Програми надання
безоплатної правової допомоги населенню Березанської об’єднаної територіальної громади на 2018-2020 роки
(далі – Програма)

 

Стаття 57 Конституції України забезпечує право громадян України на доступ до правової інформації, стаття 59 передбачає, що кожен має право на правову допомогу, а в окремих випадках така допомога має надаватися безоплатно. Законами України «Про безоплатну правову допомогу» та «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачені повноваження органів місцевого самоврядування з надання безоплатної первинної правової допомоги. Розвиток системи безоплатної правової допомоги та посилення правової спроможності громад є невід’ємною частиною широкого та довгострокового стратегічного порядку денного реформ в Україні. Зокрема, ці питання включено до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015 – 2020 роки, Національної стратегії у сфері прав людини, Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016—2020 роки та відповідних планів з їх реалізації.

Місія системи безоплатної правової допомоги в Україні - захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можли-востей і правової спроможності представників соціально вразливих груп, територіальних громад та спільнот. Паралельно з цим система безоплатної правової допомоги покликана сприяти розвитку правового світогляду та суспільної активності членів місцевих громад, створенню осередків правового захисту громадян, які б підтримувалися силами місцевої громади.

Розвиток системи безоплатної правової допомоги стане реальним дієвим інструментом для посилення правової захищеності населення громади та подолання соціальної ізоляції вразливих верств населення. Це забезпечить допоможе подолати правовий нігілізм, підвищить правову культуру та обізнаність громадян, зменшить кількість безпідставних звернень громадян і зробить їх більш адресними.

Безоплатна первинна правова допомога, суб’єктами права на яку є всі особи, які перебувають під юрисдикцією України, включає такі види правових послуг, як надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, і включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Система надання безоплатної правової допомоги в Україні – це мережа зі 121 центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та понад 400 бюро правової допомоги з надання такої допомоги у всіх регіонах України. Територія Березанської об'єднаної територіальної громади входить до юрисдикції Першого миколаївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для обслуговування мешканців з 1 вересня 2016 року в Березанському районі працює відділ «Березанське бюро правової допомоги».

Закон України «Про безоплатну правову допомогу» з урахуванням змін, внесених Законом України «Про Вищу раду правосуддя», визначає, що на безоплатну вторинну правову допомогу мають право особи, чий дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів, особи з інвалідністю, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, ветерани війни, внутрішньо переміщені особи тощо. Цим верствам населення може бути призначено адвоката за рахунок держави після відповідного звернення. При цьому всі, без винятку, мешканці громади відповідно до ст. 59 Конституції України мають право на правову допомогу і можуть звертатись за первинною правовою допомогою до бюро.

Аналіз звернень мешканців Березанського району, з вересня 2016 року по грудень 2017 року, показав, що для отримання безоплатної правової допомоги до відділу «Березанське бюро правової допомоги» звернулось - 1412 осіб, у тому числі малозабезпечені громадяни, люди з інвалідністю, учасники АТО тощо. Із них: 21 особі було призначено адвоката за рахунок держави та 55 особам призначено представника від бюро.

Загалом же населення Березанського району складає 23431 осіб, населення Березанської об'єднаної територіальної громади складає 8163 особи. При цьому у громаді є віддалені населені пункти, такі як: с. Андріївка - (146 осіб), с. Малахове - (209 осіб), с. Марківка - (119 осіб), с. Попільне - (130 осіб), с. Василівка - (674 особи), с. Михайлівка - (87 осіб), с. Новоселівка - (101 особа), с. Елеваторне - (0 осіб), с. Калинівка - (903 особи), с. Калабатине - (170 осіб), с. Суходіл - (22 особи), с. Яблуня - (20 осіб), с. Лимани - (488 осіб), с. Вікторівка - (157 осіб), с. Матіясове - (445 осіб), с. Андрієво-Зорине - (270 осіб), с. Лиманське - (26 осіб), с. Шмідтівка - (7 осіб), с. Елеваторне - (3 особи).

Населення громади — це сільські мешканці, які не мають доступу до безоплатних юридичних послуг, оскільки надання безоплатної первинної правової допомоги здійснюється відділом «Березанське бюро правової допомоги», що розташований в смт. Березанка.

Для забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги вразливим верствам населення цих населених пунктів є необхідність проведення виїзних прийомів громадян за заздалегідь затвердженим графіком, а також інформування громадян про такі заходи та про право на безоплатну правову допомогу та можливість його використання. Ширше інформування про це місцевої громади допоможе її представникам:

  • отримати правову інформацію та дізнатися, як захищати свої права;
  • отримати змогу вирішувати свої проблеми в правовий спосіб;
  • отримати консультації фахових юристів, які проводитимуть регулярні прийоми для надання безоплатної первинної правової допомоги;
  • отримати доступ до безоплатної вторинної правової допомоги

Це надасть мешканцям можливість вирішувати свої проблеми в правовий спосіб та сприятиме посиленню правової спроможності всієї громади.

З метою визначення та реалізації комплексу організаційно-методичних та інших заходів, направлених на забезпечення правового захисту, дотримання законних прав і інтересів мешканців населених пунктів Березанської об’єднаної територіальної громади розроблена Програма надання безоплатної правової допомоги населенню Березанської селищної ради об’єднаної територіальної громади на 2018-2020 роки.

Програма визначає цілі і завдання, які передбачають забезпечення громадян безоплатною первинною правовою допомогою, створення рівних можливостей для доступу до правосуддя шляхом організації допомоги у доступі до безоплатної вторинної правової допомоги.

 

II. Мета Програми

 

Метою цієї Програми є розроблення та здійснення комплексу заходів інформаційного, правового, організаційного та економічного характеру, спрямованих на забезпечення доступності безоплатної первинної правової допомоги для усіх мешканців громади, включаючи віддалені від адміністративного центру (смт. Березанка) населені пункти, та безоплатної вторинної правової допомоги для соціально незахищених категорій осіб, які відповідно до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» мають право на призначення адвоката за рахунок держави у цивільних та адміністративних справах.

 

III. Основними завданнями Програми є:

 

- поширення інформації про право осіб на отримання безоплатної правової допомоги, та можливості реалізації цього права;

- здійснення заходів щодо підвищення правової освіти та культури громадян шляхом висвітлення правових механізмів вирішення типових звернень громадян у засобах масової інформації, організації тематичних заходів, телепередач тощо;

- забезпечення створення точок доступу до правової допомоги шляхом організації і проведення виїзних прийомів громадян у населених пунктах Березанської об’єднаної територіальної громади для надання мешканцям безоплатної правової допомоги;

- правовий супровід сімей демобілізованих військовослужбовців та військовослужбовців, які брали (беруть) участь в антитерористичній операції, внутрішньо переміщених осіб, інших вразливих верств населення;

- забезпечення можливості звернення за безоплатною первинною правовою допомогою з використанням електронних ресурсів (skype-зв'язок).

 

IV. Строки виконання Програми

 

Початок дії Програми – липень 2018 рік, закінчення – грудень 2020 року.

 

V. Ресурсне забезпечення Програми

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів селищної ради в межах бюджетних асигнувань на бюджетний рік та інших джерел, не заборонених чинним законодавством, на транспортні витрати, інформаційне забезпечення (розміщення публікацій в засобах масової інформації, виготовлення поліграфічної продукції), організація та облаштування місць прийомів громадян, тощо.

 

VI. Виконавець Програми, координація та контроль:

 

Виконавцями програми є Виконавчий комітет Березанської селищної ради об’єднаної територіальної громади Березанського району Миколаївської області та Перший Миколаївський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Координація роботи з виконання Програми покладається на Виконавчий комітет Березанської селищної ради об’єднаної територіальної громади Березанського району Миколаївської області.

Контроль за виконанням програми покладається на постійну мандатну комісію Березанської об'єднаної територіальної громади з питань депутатської етики, законності, захисту прав людини, антикорупційної діяльності, громадської згуртованості, регуляторної діяльності.

Звіт по виконанню Програми проводиться щорічно до 1 лютого включно.

 

VII. Очікувані кінцеві результати виконання Програми

 

Виконання Програми дасть змогу:

  • забезпечити доступ до безоплатної правової допомоги мешканцям громади (у тому числі із віддалених населених пунктів), які такої допомоги потребують;
  • підвищити рівень правової освіти населення територіальної громади та рівень обізнаності суб’єктів права на безоплатну правову допомогу, адвокатів, працівників органів, уповноважених здійснювати затримання, арешт чи взяття під варту осіб, органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади та громадських організацій щодо державної політики у сфері надання безоплатної правової допомоги;
  • підвищити рівень поінформованості суб’єктів права на безоплатну правову допомогу, адвокатів, органів влади та громадських організацій щодо відповідних прав та обов’язків, а також механізмів їх реалізації.

 

VIII. Основні заходи із забезпечення виконання Програми

 

Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед суб’єктів права на безоплатну правову допомогу: семінарів, тренінгів, круглих столів, правових годин та конкурсів у школах.

Облаштування приміщень органів місцевого самоврядування тематичними стендами з інформацією про безоплатну правову допомогу, розміщення соціальної реклами на вулицях населених пунктів.

Організація та проведення комунікативних заходів з громадськістю з питань формування правової культури населення та обговорення особливостей функціонування системи безоплатної правової допомоги.

Розроблення та поширення методичних рекомендацій, друкованих інформаційних матеріалів щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги.

Проведення виїзних прийомів громадян та правопросвітницьких заходів у населених пунктах Березанської об’єднаної територіальної громади.

Висвітлення тематики функціонування системи безоплатної правової допомоги та вирішення типових звернень громадян за правовою допомогою у засобах масової інформації Березанського району.

Утворення дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та інформаційних центрів на базі сільських бібліотек.

 

 

Кошторис

витрат за Програмою безоплатної правової допомоги Березанської об’єднаної територіальної громади на 2018-2020 роки

Зміст заходу

Розрахунок

Витрати

Розміщення оголошень та інформаційних матеріалів в друкованих засобах масової інформації (газета «Березань» та інші)

 

0

розміщення оголошень та інформації на офіційному сайті Березанської сільської ради об’єднаної територіальної громади Березанського району Миколаївської області про доступ до безоплатної правової допомоги в Березанської об’єднаній територіальній громаді та про діяльність відділу «Березанське бюро правової допомоги»

Постійно

0

Виготовлення та розміщення інформаційних стендів “Безоплатна правова допомога” в приміщеннях

смт. Березанка, с. Андріївка, с. Малахове,

с. Марківка, с. Попільне, с. Василівка,

с. Михайлівка, с. Калинівка,

с. Калабатине, с. Лимани, с. Вікторівка,

с. Матіясове

 

 

0

 

Виготовлення та розміщення на спеціальних рекламних конструкціях інформації про доступ до безоплатної правової допомоги в Березанській об’єднаній територіальній громаді та про діяльність відділу «Березанське бюро правової допомоги»:

 

  • на біл-бордах (розмір 3 м. на 6 м.)

 

0

 

  • на сіті-лайтах (розмір 1 м. на 2 м.)

 

0

 

 

  • виготовлення (друк) інформаційних буклетів, оголошень, флаєрів, тощо

 

0

 

Проведення семінарів, тренінгів, «круглих столів» з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, учасниками АТО, внутрішньо переміщеними особами, тренінгів та конкурсів у навчальних закладах, тощо

 

0

Транспортні видатки на організацію та проведення виїзних прийомів громадян в населених пунктах Березанської об’єднаної територіальної громади :

с. Андріївка, с. Малахове, с. Марківка,

с. Попільне, с. Василівка, с. Михайлівка,

с. Новоселівка, с. Елеваторне,

с. Калинівка, с. Калабатине, с. Суходіл,

с. Яблуня, с. Лимани, с. Вікторівка,

с. Матіясове, с. Лиманське, с. Шмідтівка

Періодичність виїзних прийомів – 1 раз на два місяця в кожному населеному пункті.

Відстань від смт. Березанка до населених пунктів:

с. Андріївка(3 км),

с. Малахове (8 км),

с. Марківка (10 км),

с. Попільне (5 км),

с. Василівка (7 км),

с. Михайлівка (13 км),

с. Новоселівка (15 км),

с. Елеваторне (16 км),

с. Калинівка (22 км),

с. Калабатине (29 км),

с. Суходіл (32 км),

с. Яблуня (24 км),

с. Лимани (21 км),

с. Вікторівка (37 км),

с. Матіясове (13 км),

с. Лиманське (8 км),

с. Шмідтівка (20 км)

10 000

Всього:

 

10 000

 

 

 

 

Секретар селищної ради                                                                      Н.С.Кліщенко

Категорія: 2018 | Додав: berezanselrada
Переглядів: 221 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
idth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Имя *:
Email:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
ПОГОДА
Block title
Block content