Вівторок, 07.05.2024, 05:39

Березанська селищна рада

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Рішення сесії » 2017

Рішення чергової ХVІІ сесії 7 скликання від 24.01.2017 р. № 6
31.01.2017, 09:08

 

 

БЕРЕЗАНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Центральна, 86, смт. Березанка, 57400, тел. (05153) 2-13-10, факс 2-13-43

E-mail: radabrz2016@.yandex.ua   Код ЄДРПОУ  04376624

_____________________________________________________________________________

                                      Чергова XVII сесія 7 скликання       

                                                      Р І Ш Е Н Н Я

 24.01.2017 р.                                                                        № 6                         

 

 

Про проект рішення «Про затвердження Тимчасового порядку визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради»

 

 

 

 

   Відповідно до статей 25, 26, 59 Закону України «Про мiсцеве самоврядування в Українi», Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Земельного кодексу України, з метою посилення контролю за використанням земель та оформленням правовстановлюючих документів на землю юридичними та фізичними особами, Березанська селищна рада

 

 

В И Р І Ш И Л А:

 

1. Затвердити проект рішення «Про затвердження Тимчасового порядку визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради» (додаток проект рішення про затвердження Тимчасового порядку).

2.  Опублікувати повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта – проекту рішення Березанської селищної ради «Про затвердження Тимчасового порядку визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради» в районній газеті «Березань» та проект рішення «Про затвердження Тимчасового порядку визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради» на  веб-сайті Березанської селищної ради (Додаток  Тимчасовий порядок визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради).

3. Секретарю селищної ради приймати від громадян, консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики протягом місяця пропозиції та зауваження до проекту рішення «Про затвердження Тимчасового порядку визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради».  

 4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію  з предмета відання питання регуляторної політики у сфері господарської діяльності (Заблоцька В.В.).

 

 

 

Селищний   голова                                                В.А.Хоміцький

 

 

 

БЕРЕЗАНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Центральна, 86, смт. Березанка, 57400, тел. (05153) 2-13-10, факс 2-13-43

E-mail: radabrz2016@.yandex.ua   Код ЄДРПОУ  04376624

_____________________________________________________________________________

 

 

Проект Рішення

 

                                                                                                           №   

 

Про затвердження Тимчасового порядку

визначення та відшкодування Березанській

селищній раді втрат, заподіяних внаслідок

використання земельних ділянок під об΄єктами

нерухомості без правовстановлюючих документів

на землю, до моменту укладання та реєстрації

договору оренди землі на території

Березанської селищної ради

 

 З метою посилення контролю за використанням земель та оформленням правовстановлюючих документів на землю юридичними та фізичними особами, створення єдиних організаційно–правових та економічних засад при реалізації заходів щодо платного використання земельного фонду територіальної громади, для залучення додаткових коштів та повноти надходження плати за землю до місцевого бюджету при використанні земельних ділянок без належно документально оформленого права землекористування на підставі статтей 14, 67 Конституції України, Земельного кодексу України, Податкового кодексу України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України,  Закону України "Про оренду землі", керуючись пунктом 34 статті 26, статтями 25, 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Порядком визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284, Березанська селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

  1. У разі використання земельної ділянки під об΄єктами нерухомості без відповідних документів, які посвідчують право на неї, встановити, що з моменту прийняття рішення і до часу видачі документа на право користування або власності, користувач земельної ділянки сплачує за окремим договором Березанській селищній раді втрати, заподіяні внаслідок фактичного використання земельної ділянки у розмірі орендної плати за землю.
  2. Затвердити Тимчасовий порядок визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради (додаток 1).
  3. Затвердити  типовий «Договір про відшкодування втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради» (додаток 2).
  4.  Затвердити склад комісії по визначенню та відшкодуванню Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради ( Додаток 3).
  5. Доручити землевпоряднику Березанської селищної ради здійснювати підготовку договорів про відшкодування втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі, реєстрацію цих договорів та контроль за здійсненням орендної плати за землю.
  6. Надати Березанському селищному голові повноваження щодо укладання договорів про відшкодування втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради.
  7. Рішення набуває чинності з моменту опублікування його на офіційному сайті Березанської селищної ради.
  8. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань АПК, земельних ресурсів, соціального розвитку села та екології, житлово – комунального господарства, приватизації, власності, промисловості, транспорту та зв'язку ( Ходан І.В.).

 

Селищний голова                                                          В.А.Хоміцький

 

Аналіз регуляторного впливу

проекту рішення Березанської селищної ради Миколаївської області «Про затвердження Тимчасового порядку визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради».

    Розроблений на  виконання  та дотриманням вимог  Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" та Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 р. № 308 (надалі - Аналіз).

  Назва регуляторного акта: проект рішення Березанської селищної ради Миколаївської області  «Про затвердження Тимчасового порядку визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради».

Регуляторний орган: Березанська селищна рада Миколаївської області.

1. Визначення проблеми

   Земельним кодексом України, Податковим кодексом України встановлено, що використання  землі  в Україні є платним. Об’єктом плати  за  землю є  земельна ділянка, а плата  за  землю справляється відповідно до закону та у вигляді земельного податку або орендної плати. При цьому, якщо попередні етапи набуття права на оренду землі обмежуються часовою межею, то термін виготовлення  документації, оформлення договорів оренди та їх  реєстрація у будь-якому  законодавчому документі не прописані.

 Через недосконалість земельного законодавства  на  загальнодержавному рівні в частині обмеження  термінів  реєстрації  договорів, навіть при наявних рішеннях щодо передачі земель у оренду строки оформлення та реєстрації договорів оренди затягуються на досить значний період часу.

  Натомість стаття 6 та стаття 631 Цивільного кодексу України дають  змогу застосовувати на практиці даний Порядок та надасть змогу здійснити суб’єктам господарювання, які  використовують земельні ділянки без правовстановлюючих документів оплату за час фактичного  використання  землі і до моменту отримання документу, що посвідчує право користування нею, та його державної реєстрації.

2. Цілі регулювання

  Проект рішення спрямований на створення єдиних організаційно-правових та економічних засад визначення розмірів та порядку відшкодування збитків Березанській селищній раді.

3. Альтернативні способи досягнення цілей

  Перша альтернатива – залишити дану ситуацію без змін.

  Ця альтернатива є неприпустимою у зв’язку з тим, що цілей правового регулювання не буде досягнуто.

  Друга альтернатива – не залучати для задоволення громадських потреб земельні ділянки, що передані у власність чи перебувають в користуванні юридичних та фізичних осіб.

  Ця альтернатива є неприйнятною по причині того, що в такому випадку буде неможливо втілення проектів з благоустрою міста або їх втілення призведе до значних матеріальних витрат. 

  Перевагою обраного способу досягнення встановлених цілей - затвердження проекту рішення «Про затвердження Тимчасового порядку визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради» -є створення єдиних організаційно-правових та економічних засад визначення розмірів та порядку відшкодування збитків Березанській селищній раді.

 Альтернативних способів досягти поставленої мети – використовуючи землю, сплачувати за її використання, як того вимагає закон, немає.

4. Механізми розв’язання проблеми

  Для розв’язання проблеми, зазначеної в розділі 1 цього Аналізу, селищною радою пропонується прийняти рішення " Про затвердження Тимчасового порядку визначення та відшкодування Березанській селищній раді втрат, заподіяних внаслідок використання земельних ділянок під об΄єктами нерухомості без правовстановлюючих документів на землю, до моменту укладання та реєстрації договору оренди землі на території Березанської селищної ради».

5. Обґрунтування можливостей досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

  Впровадження цього регуляторного акту не потребує додаткових матеріальних та фінансових витрат з державного чи місцевого бюджетів. Підготовка  договорів  про відшкодування  втрат від недоотримання коштів за фактичне використання землі та їх реєстрація проводиться безоплатно. Суб’єктам  господарювання необхідно буде лише надати копії  документів на майно та вказати фактичне цільове використання земельної ділянки.

6. Оцінка впровадження та виконання вимог регуляторного акта.

   Впровадження цього регуляторного акта в першу чергу призведе до наповнення бюджету Березанської селищної ради від плати за землю, що в свою чергу, дасть можливість розвивати інфраструктуру населених пунктів селищної ради, тощо.

  Підвищиться рівень фінансової та правової відповідальності суб’єктів господарювання внаслідок вчинення ними будь-яких дій щодо розпорядження та використання майна та землі.

  1. Строк дії акта

  Термін дії запропонованого регуляторного акта встановлюється довгостроковий або до прийняття нових нормативних актів. У разі потреби до нього вноситимуться зміни за підсумками аналізу відстеження його результативності.

 При виникненні змін у чинному законодавстві, які можуть впливати на дію запропонованого регуляторного акта, до нього будуть вноситися відповідні коригування. Ризик зовнішніх чинників даного регуляторного акта відсутній, оскільки його впровадження відповідає чинному законодавству.

8. Оцінка ризику впливу зовнішніх чинників на дію регуляторного акта.

  Впливу будь-яких зовнішніх чинників на дію регуляторного акту не очікується.

9. Показники результативності регуляторного акта

  В результаті впровадження регуляторного акта буде досліджуватись та вивчатися:

  • сума відшкодувань;

- рівень поінформованості суб'єктів господарювання та фізичних осіб з основних положень регуляторного акта;

- кількість суб'єктів господарювання, на які поширюється даний проект рішення.

10. Заходи відстеження результативності регуляторного акта

  Відстеження результативності буде здійснюватися на основі аналізу статистичних даних, що включають в себе: кількість власників землі та землекористувачів, які відшкодовують збитки та суми відшкодувань, на яких поширюється дія регуляторного акта.

  Базове відстеження результативності регуляторного акта здійснюється до набрання ним чинності.

  Повторне відстеження результативності регуляторного акта здійснюватиметься через рік після прийняття даного акту.

  Періодичні відстеження будуть проводитись раз на кожні три роки після проведення повторного відстеження.

 

Селищний голова                                                                   В.А.Хоміцький

 

 

                                                                                  

Категорія: 2017 | Додав: berezanselrada
Переглядів: 234 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
idth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Имя *:
Email:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
ПОГОДА
Block title
Block content